Kennis over voeding: wat kan je onderandere nog meer verwachten op mijn blog?

Photo by freestockpro.com Pexels

Elke week 1 of 2 keer, wil ik natuurlijke middelen: een fruit of groente soort onder de loep gaan nemen, om vervolgens de informatie en mijn kennis hier over op m’n blog te delen. Vooral om andere te motiveren maar ook zeker als motivatie voor mijzelf. ‘ om mijn doelen en dromen te kunnen gaan bereiken.’ En dat niet alleen, ik vind het gewoon heel erg interessant om er over te lezen, het uizoekwerk, meer kennis op te doen en vooral om er over te schrijven! Het is niet voor niks dat er vruchten,zaden, noten aan bomen en planten groeien, dat de natuur ons van al onze gemakken kan voorzien. Het is bedoelt om ons zelf er mee te voeden, om ons lichaam alles te kunnen geven wat het nodig heeft, om te kunnen leven met een gezond lichaam en geest.

‘Kwa, leren heb ik voor mijn gevoel heel wat jaartjes stil gezeten. En nu wordt het weer de hoogste tijd om mijn brein wat meer uit te gaan dagen. Je bent nooit oud genoeg om nieuwe dingen te leren, wat zeg ik hoe ouder je wordt hoe meer je leert. Ik heb het niet allleen over de kennis wat je opdoet, maar ook over je eigen persoonlijkheid, hoe je uiteindelijk groeid tot de persoon die je wilt en hoort te zijn.‘ dit is meer iets voor een andere blog.’

Let’s go back, naar het onderwerp gezonde en goede voeding. De kracht van de natuur met aanbod op natuurlijke producten die je helpen om je gezonder en beter te laten voelen. Een gezond lichaam zorgt natuurlijk ook nog eens voor een gezonde stralende buitenkant en een heldere positief ingestelde geest.
De westerse cultuur is in sommige opzichten erg lui gemaakt (ik zeg niet dat jij lui bent, maar dat onze leeftstijl erg makkelijk is gemaakt.) In het algemeen als de mensen wat mankeren gaan ze naar de dokter die vervolgens wat medicijnen voor schrijft, de symtompen worden vaak bestreden maar in sommige gevallen wordt niet het kern van het probleem opgesport en/of aangepakt. Er zijn natuurlijk en gelukkig ook genoeg mensen die wel bewuste en gezonde keuzes maken in hun leefstijl, die zelf veel kennis over dit onderwerp hebben opgedaan om het vervolgens toe passen in hun leven. Vooral de laatste jaren zie je dit steeds vaker, het is niet zozeer dat de meeste mensen hun gezondheid nu ineens belangrijker vinden, het is gewoon een feit dat er meer kennis over beschikbaar is, er is meer bewustheid gecreëerd.
Maar vaak wordt er ook nog steeds gekozen voor de makkelijke weg, soms omdat je niet beter weet. In mijn ogen en in dat van vele sponsoren we vooral de farma industrie.


Als voorbeeld neem ik even mijn werk in Nederland waar ik een zuster ben op een dementerende afdelging. De mensen zijn er in de meeste gevallen erg ziek, voor elke aandoening krijgen ze daar medicatie voor, soms wel meer dan 10 op een dag. Na hun nacht rust wordt dat in meeste gevallen meteen gegeven, er wordt geen tijd meer genomen om eerst lekker gezond en uitgebreid te ontbijten (helaas is dit vaak ook niet mogelijk vanwegen tijdsdruk en personeels tekort en wordt er daarom vaak ook voor deze weg gekozen.) Zijn ze even anders dan normaal, iets onrustiger dan wordt er niet altijd naar de oorzaak gezocht maar krijgen ze meteen iets om te kalmeren. Terwijl, als er genoeg tijd is en je gaat kijken naar de kern van het probleem je uiteindelijk veel meer op een gezonde manier kan bereiken. Is het pijn, de vraag naar net iets meer aandacht of misschien moeten ze wel naar het toilet? Helaas zijn de mensen die wonen op een pg afdeling in de meeste gevallen niet meer in staat om zelf aangeven waar ze op dat moment last van hebben. Helaas komen sommige mensen ook haast nooit meer buiten (alleen de gene die door familie/kennissen mee worden genomen.) En natuurlijk hebben we hier ook onze geweldige vrijwilligers voor.  De mensen krijgen in mijn ogen veelste weinig goede voedingsstoffen binnen, er is wel wat fruit ongeveer twee keer p.week. Maar helaas nooit genoeg wat elk induvidueel persoon eigenlijk nodig heeft. De kant en klaar maaltijden die ze in de middag nuttigen zijn vaak al hun belangrijke voedingsstoffen al kwijt. Begrijp me zeker niet verkeerd want ik wil niemand aanvallen, de verzorgende/verpleegkundige en alle andere deskundige die daar werkzaam zijn, doen zeker hun uiterste best, ze zorgen met hun hart en ziel voor de mensen die daar verblijven. Helaas is er vaak niet genoeg tijd en genoeg handen om te helpen om ze  te kunnen geven wat echt nodig is. Familie daar in tegen hebben ook hun eigen drukke leven, sommige bewoners hebben zelfs geen famlie meer. En natuurlijk gaat het niet in alle huizen er het zelfde aan toe, ik heb ook in verpleeghuizen gewerkt waar wij zelf met verse Ingrediënt de lekkerste maaltijden bereidde en ik zag zeker op verschillende fronten een positief verschil. Natuurlijk komt daar ook weleens onrust voor dat komt ook mede door hun ziektebeeld en soms hou je dit dan ook niet tegen en is het soms de beste oplossing voor het welzijn van die persoon om ze er iets kalmerends voor te geven.

Nogmaals ik zeg niet dat het altijd slecht is om medicijnen te gebruiken, bij sommige aandoeningen kan je niet anders en in dat geval is het alleen maar fijn dat het beschikbaar is. Bijvoorbeeld bij een aangeboren of genetisch bepaalde ziekte. Maar in vele gevallen wordt het ook gegeven terwijl er ook een andere oplossing had kunnen zijn.
Ik  zou hier nog uren over kunnen schrijven, maar dat is niet het gene wat ik ga doen. Ik nam dit even als een simpel voorbeeld om aan te geven dat je met juiste voeding zoveel meer zou kunnen bereiken. Wat dacht je bijvoorbeeld van de bekende welwaartziektes die alleen in bepaalde delen van de wereld (vaker) voor komen? Wat dacht je bijvoorbeeld van depressies, een burn-out, stress en noem het maar op. Wordt dat niet in sommige gevallen veroorzaakt door de manier hoe wij leven? Door teveel hooi op onze vork te nemen, door altijd alles maar te willen, door niet altijd te luisteren naar de signalen de ons lichaam geeft, of door soms te kiezen voor de makkelijkste weg? Wie zal het zeggen, ik ben geen deskundige op dit gebied. Wel heb ik mijn eigen ervaringen als voorbeeld en als ik het over mezelf heb dan had ik bepaalde dingen zeker kunnen voorkomen.
Nu ik hier in Indonesië woon waar de mensen over het algemeen geen andere keuze hebben om het op hun eigen manier te doen inplaats om meteen naar medicijnen te grijpen, zie ik hoeveel je met in onze woorden alternatieve geneeskundige kan bereiken. Bij hoofdpijn wordt er met een speciale techniek een hoofdmassage gegeven, bij bepaalde klachten gaan ze met specerijen en natuurlijke producten aan de slag! Wat dacht je bijvoorbeeld van mijn blogpost ‘de ontmoeting met de medicijn man’  ik had een helse pijn en werd daar van verlost zonder medicijnen.
Alle duizende jaren lang gebruiken mensen de kracht van de natuur, wat dacht je bijvoorbeeld van de chineze/alternatieve geneeskunde? En noem maar op.

Ik hoop dat mijn punt nog wel een beetje duidelijk is en je hopelijk ook een beetje aan het denken heeft gezet? Dit was vooral een korte uitleg een soort van introductie waarom ik over bepaalde onderwerpen in de toekomst wil gaan schrijven. Kortom: om meer kennis te delen.
Ik ben dus van plan om een aantal keer per week over een natuurlijk product, voedingsmiddel informatie te delen. Of je er wat mee doet of niet dat is natuurlijk helemaal aan jou zelf. Ik heb mijn doel en dat is om me beter en fitter te gaan voelen, een betere gezondheid te gaan creëren  en dat wil ik gaan bereiken door alle kennis wat ik opdoe stap voor stap toe te gaan passen in mijn leven en kijken waar het me uiteindelijk brengt.

‘Het leven bestaat uit keuzes maken, soms is het makkelijk om te kiezen voor de makkelijkste weg. Vergeet niet dat je een brein hebt gekregen om bewust te kunnen denken, om bewust te kunnen kiezen voor het gene wat voor jou het beste is’.

2 reacties Voeg de jouwe toe
 1. Het zou wel eens interessant zijn om ook eens te duiken in hoeveel voedingstoffen (dus vitaminen en mineralen) er tegenwoordig in groente en fruit zit. Ik heb hier en daar wel eens gelezen, maar niet verder uitgezocht, dat uit onderzoek zou blijken dat we niet alleen gemiddeld minder groente en fruit eten, maar ook dat er minder voedinsstoffen inzit ten opzichte van 100 jaar geleden. Dat zou te maken kunnen hebben met hoe er geteeld wordt bijvoorbeeld.
  Denk maar eens aan druiven. Vroeger zaten daar echt altijd pitjes in! (Die mijn oma er voor mij uithaalde, de schat. Oma’s verwennen je altijd zo…) Nu heb je eigenlijk alleen maar druiven zonder pitten, en dat is toch raar? Hoe planten druiven zich voort als ze geen pitjes hebben? En als die pitjes eruit zijn geteeld, hoe zit het dan met de voedingsstoffen? Dat vind ik interessant.

  1. Hoi Daenelia, Het lijkt me zeker wel interessant om me daar eens in te gaan verdiepen. Wie weet misschien wel iets voor in de toekomst!
   Ik heb er zelf ook wel eens over gelezen: dat groente en fruit zoveel minder voedingsstoffen bevatten en er ook anders uit zien qua uiterlijk ten opzichte van vroeger (bijvoorbeeld 100 jaar geleden.)
   Bedankt voor je reactie.
   Veel liefs, Sanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *