Mangosteen: Een heerlijke tropische vrucht

Mangosteen, lekker en met vele gezondheids voordelen:

Een paar jaar geleden las ik ‘ergens op een blog’ voor het eerst over deze aparte fruitsoort. En het wekte meteen mijn interesse op. Kort daarna kwam ik de mangosteen op de haagsemarkt tegen, maar uiteindelijk niet gekocht vanwegen de prijs. Ik was er echt nieuwschrierig naar geworden en tijdens mijn eerste reis door Indonesië had ik eindelijk de kans gekregen om deze vrucht te proeven. Het is een heerlijke zoete vrucht, net een snoepje maar dan met vele gezonde voordelen. De mangosteen heeft een donkerpaarse/bruine harde schil en is makkelijk te openen door het steeltje inclusief de blaadjes er af te draaien om vervolgens met je duim in het midden te drukken zodat je de schil zo open kan trekken. (Kan natuurlijk ook gewoon met een mes!) Er komt een zachte witte vrucht, wat op een knoflook lijkt te voorschijn.


Tegenwoordig is deze vrucht ook in de Nederlandse supermarkt en/of anders op de markt verkrijbaar.
Vaak wel aan de dure kant en de vrucht schijnt in de meeste gevallen van binnen al bedorven te zijn.
wanneer de mangosteen hard van buiten is en je kan de schil niet indrukken, dan is het van binnen niet goed meer.
Dat deze vrucht vaak bedorven in Nederland verkrijgbaar is, heeft een reden en dat komt omdat deze vrucht (afkomstig uit Aziatische landen, met een tropisch temperatuur) na de oogst maar 2/3 dagen houdbaar is.
Sind ik hier in Indonesië woon eet ik deze vrucht dagelijks, vaak halen we een kilo zak voor nog geen 0,90 euro cent.
Deze vrucht heeft meerdere benamingen in Nederland noemen we het mangosteen en hier in Indonesië zeggen we manggis. (er schijnen zelfs nog meer benamingen te zijn.)


De aziaten noemen deze vrucht ook wel de koning van de vruchten en dat is niet zomaar: In aziatische landen zijn ze al duizende jaren bekend met de geneeskrachtige voordelen die de mangosteen te bieden heeft en bestrijden ze hiermee verschillende gezondheidsklachten.

De voordelen voor het lichaam:Ontstekingsremmend, helpt tegen vermoeidheid, zorgt voor een goede spijsvertering, Versoepelt de spieren, Helpt het immuunsysteem te versterken, neutraliseerd van vrije radicalen.

Niet alleen de vrucht is erg gezond voor het lichaam maar ook de pit en met name de schil bevatten de meeste gezonde voedingstoffen. De schil bevat veel Xanthonen (ontstekingsremmende stof, ook wel natuurlijke antioxidanten genoemd.) Helaas is de schil niet te eten door zijn vieze bittere smaak.

de mangosteen ook wel manggis genoemd. een superfood

De pit proef je haast niet dit komt door de overheersende smaak van de vrucht, ik zelf kauw er dus gewoon op zodat ik ook de gezonde voedingsstoffen uit de pit binnen krijg.
Ben je toch erg nieuwschrierig geworden naar de gezondheids effecten van deze vrucht, maar wil je hem liever om wat voor reden niet in Nederland kopen, dan kan je er altijd nog voor kiezen om voor voedingssupplemten of bepaalde drankjes (met o.a. mangosteen) te gaan.

‘De mangosteen ziet er niet alleen bijzonder uit, maar is ook nog eens heel bijzonder! Een echte superfood dus!.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *