Energie reep

Healthy engery bar

Heb je een fit gezond leven, sport je graag of let je gewoon graag op je voeding dan zal je vast wel eens een gezonde reep uit de winkel geprobeerd hebben? Vaak bevatten deze ‘veel’ onnodige ongezonde toevoegingen en zijn ze ook best prijzig. Wat dacht je ervan om zelf eens je gezonde repen te maken, bijvoorbeeld na het sporten of gewoon als een voedzaam tussendoortje?

Tijdens of na het sporten vind ik het belangrijk om mijn lichaam te voeden en eet daarom ook graag een gezonde reep, nu vond ik het erg lastig om een goede reep voor ook nog eens een goede prijs in de winkel te vinden en bedacht me dat het ook makkelijk zou zijn om ze zelf te maken.

Deze reep is ook zeer geschikt voor de mensen die graag op een gezonde manier willen aan komen, deze reep bevat best veel calorieën omdat hij uit alleen maar gezonde calorie bommen bestaat, o.a: noten, zaden, gedroogde vruchten.

Natuurlijk is hij ook geschikt voor de gene die op hun lijn letten,, ondanks de vele calorieën en gezonde vetten bestaat deze reep uit alleen maar natuurlijke producten. Let je op je lijn dan kan je er voor kiezen om een kleiner stukje te nemen!

Na het eten van 1 stukje zit je meteen goed vol en merk je ook dat je extra energie krijgt. Zoals ik eerder al vermeld had, zeer geschikt voor de sporters onder ons.

 

Benodigheden voor 9 repen/vierkantjes:

 • 200 Gr gedroogde dadels
 • 200 Gr gedroogde vijgen (wanneer je de harde variant hebt kan je ze eerst even een paar minuten laten stomen of weken)
 • 10 Gr gedroogde granberry
 • 80 Gr droge havermout
 • 30 Gr amandelen
 • 30 Gr walnoten
 • 30 Gr chasewnoten
 • 10 Gr zonnebloempitten
 • 10 Gr Poempoenpitten
 • 5 Gr gebroken lijnzaad

Bereiding:

In mijn geval waren de dadels en vijgen al zacht, zijn ze nog erg hard dan kan je er voor kiezen om ze even boven een pannentje te laten stomen of te laten weken in water. De gedroogde vruchten snij je in kleine stukjes en doe ze vervolgens in de foorproccesor om er een deeg van te mixxen.

 

Maal de noten fijn en voeg later pas de zaden toe en maal deze ook even kort mee.

De gedroogde vruchten deeg doe je in een kom en voeg daar de gehakte noten/zaden en de havermout aan toe. Met je handen kneed je het beslag totdat er een deegbal ontstaat

 

 

Doe bakpapier in een overschaal of bakvorm om te voorkomen dat het deeg vast blijft plakken, vul de overschaal met het deeg.

Zet het deeg voor ongeveer 2 uurtjes in de koelkast.

Snijd de repen in 9 vierkantjes. (je kan ook voor de vorm van echte repen kiezen, in mijn geval was het beslag best wel dik en heb ik daarom voor vierkanten gekozen)

Tips:

 • Alle producten komen bij de Aldi vandaan
 • Gebruik een klein beetje water om het deeg in de overschaal glad te strijken
 • Maal eerst de droge ingredienten en daarna pas de gedroogde vruchten (je hoeft de kom dan niet af te spoelen, en scheeld je weer afwas)
 • Gebruik bakpapier zodat het deeg niet blijft kleven.
 • Bewaar de repen in bakpapier en doe ze in een lucht dicht bakje/pot
 • De repen kan je tot 4 dagen bewaren (langer is misschien ook mogelijk)
 • Gebruik onbehandele noten, deze zijn het gezonds
 • Alle soorten noten kunnen gebruikt worden voor dit gerecht

Voedingstoffen:

 • Noten: zijn een goede bron van voedingsstoffen. Ze bevatten veel vitaminen, mineralen, eiwitten en gezonde vetten.
 • Walnoten: zijn rijk aan antioxidanten en omega 3-vetzuren. Walnoten zijn ook een bron van vezels en eiwitten. Ze bevatten ondermeer fosfor, zink, koper, magnesium, ijzer, kalium, vitamine B1, vitamine B6, vitamine E en foliumzuur
 • Amandelen: Zijn rijk aan antioxidanten, eiwitten en vezels en bevatten veel Magnesium. Ze bevatten ondermeer : vitamine B1,vitamine B2, vitamine B3, vitamine C, vitamine E, calcium, fosfor, ijzer, kalium, magnesium
 • Cashewnoten: zitten boordevol mineralen en vitaminen. Zo zijn ze rijk aan ijzer, magnesium, mangaan, seleen, zink, kalium en calcium. Ze zijn een rijke bron van vitamine B en bevatten vitamine B1, B2, B3, B5, B6 en B11.
 • Gedroogde vruchten: zijn goed voor de stoelgang, de botten en voor je hart en vaten. Gedroogde vruchten bevatten veel vitamines, mineralen, vezels, en amper vet. Ze bevattende volgende vitamines: vitamine A, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B3, vitamine B5, vitamine K, foilumzuur, choline, betaïne en bètacaroteen. Mineralen: calcium, ijzer, magnesium, kalium, fosfor, natrium, zink, mangaan en koper.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *