Uien soep

Ondanks dat we nog een paar mooie dagen hebben gehad in de maand Oktober, zitten we nu wel echt midden in de herfst, het wordt langzaam wat kouder, het is weer later licht en vroeger donker en de bladeren aan de bomen zijn omgetoverd in mooie rode en gele kleuren. Misschien heb je het ook al aan je weerstand gemerkt? Ik in zekere zin wel, ik begon alweer wat te hoesten en te snotteren en voel me over het algemeen iets minder fit. Wat ik zelf erg lekker vind om te eten in deze tijd van het jaar is een lekker stevige en voedzame soep. Ineens kreeg ik trek in een soep die ik al jaren niet meer had gegeten, de Uiensoep wel te verstaan!

Ook nog  eens goed voor mijn weerstand die aardig naar beneden is gegaan. Ja, mijn lichaam kon wel even een extra oppepper gebruiken.

Ik struinde het internet af naar inspiratie voor een goed uiensoepje, en aan de hand van een paar recepten maakte ik mijn eigen variant.

Benodigheden voor 1 Liter Uiensoep

 • 1 Kilo uien
 • 100 Gr roomboter
 • 1 ET knoflookruiden of 1 teentje geperste knoflook
 • Groentebolioun blokje
 • 1 Tl kaneel
 • 1 L organo
 • 2 Laurierblaadjes
 • 1 Aardappel
 • Dun plakje gember of een halve Tl gember poeder
 • Oude kaas

Werkwijze:

 • Snijd de uien
 • Smelt de roomboter en voeg de uien toe, zet ze op een laag pitje en laat ze 45 minuten pruttelen
 • Na 45 minuten voeg je de knoflook, boulion, aardappel in stukjes, gember in stukjes, laurierblaadjes en de kruiden toe en meng het goed door elkaar
 • Voeg 1 Liter water toe en laat alles ongeveer voor 30 minuten/of langer op het vuur staan.

Zo simpel, maar zo voedzaam en smakelijk! Kortom, een soepje vol goeds!

 • Schil de uien en snij ze vervolgens in ringen, voor mijn soep heb ik 1 Kilo uien gebruikt, meer mag natuurlijk uit. Smelt de roomboter in een pan en voeg vervolgens de uien toe. Ik heb de uien 45 minuten laten sudderen.

Voeg vervolgens alle kruiden/overige ingredienten toe en laat het ongeveer nog 30 minuten staan. Ik heb er zelf een simpel kaaskoekje bij gemaakt!

Tips:

 • Moet jij ook altijd zo huilen van het schoonmaken/snijden van uien? Stop twee stukjes keuken papier in beide neusgaten en je houd het droog tijdens het bereiden van de uien. Deze tip had ik ergens op internet gelezen en vond ik wel de moeite waard om uit te proberen, en weet je wat? Het is geslaagd, ik heb het voor de eerste keer droog gehouden.
 • Hoe snijd je een ui? Om het voor jezelf makkelijker te maken kan je het beste de boven en onderkant van de ui er afsnijden en vervolgens snijd je hem door de helft, maak een sneedje aan de zijkant en je trekt zo het schilletje eraf.
 • Om de soep iets dikker van structuur te maken kan je kiezen voor 1 of twee El meel, zelf heb ik voor een aardappels in stukjes gekozen zodat de soep goed bind.
 • Bij echte Franse uiensoep hoort een stokbroodje met kaas er bovenop, zelf heb ik voor een kaaskoekje gekozen. Leg wat hoopjes kaas op de bakplaat en plaats het voor een paar minuten onder de gril, totdat er een krokant goudbruin kaaskoekje onstaat.
 • Wanneer je het ‘kaas koekje’weg laat, heb je een vegan soep!
 • Wil je op een gezonde manier aankomen? voeg dan een beetje rijst aan je soep, en je hebt een volwaardige maaltijd met wat extra gezonde calorien!

ben jij ook van plan om deze soep te gaan maken? Geloof me, je zal er geen spijt van krijgen. Enjoy!!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *